Volg Intrum Nederland

3,2 miljard euro minder afschrijvingen door betere betalingsmoraal

Persbericht   •   mei 30, 2018 09:19 CEST

Cryptomunten zijn nog ver van mijn bed show voor bedrijven

Den Haag, 29 mei 2018 – Dat het goed gaat met de economie wisten we al. Het uit zich nu ook in betere betalingscondities en minder afschrijvingen van bedrijven. Werd vorig jaar nog ruim 2,1% van alle omzet afgeschreven door rekeningen die niet betaald werden, is dat nu nog maar 1,5%. Dit komt neer op zo’n 3,2 miljard euro die terugvloeit in de Nederlandse economie. Ook de gemiddelde betalingstermijnen lopen terug. Gemiddeld worden rekeningen 4 dagen eerder betaald. Dit blijkt uit het jaarlijkse European Payment Report van Intrum dat vandaag is gepubliceerd.

Minder terughoudend in groei

Late betalingen zorgen nog wel steeds voor druk op de liquiditeit van bedrijven, maar in veel mindere mate. Gaf vorig jaar 37% nog liquiditeitsproblemen op als reden voor te laat betalen, is dat nu nog maar 25%. De gunstige condities zorgen ook voor minder belemmeringen voor groei. Bedrijven zijn minder terughoudend in het aannemen van nieuw personeel en ook zorgt het voor minder ontslagen.

Waar 60% van de bedrijven eerst nog late betalingen weten aan de financiële problemen van hun debiteuren, geeft nu nog 49% dit aan. Meest genoemde oorzaak voor te late betalingen is nog steeds de financiële inefficiëntie van bedrijven.

De overheid staat nog immer te boek als de meest late betaler. Deze betaalt pas na 35 dagen de rekening. Bedrijven onderling betalen elkaar gemiddeld na 28 dagen, consumenten betalen gemiddeld na 17 dagen hun rekening.

Rick Terra, directeur Intrum: “Het is enorm goed nieuws dat de goed draaiende economie nu ook resulteert in een betere betalingsmoraal en minder afschrijvingen. Vooral het MKB krijgt hierdoor meer vertrouwen om te investeren. In 2016 meldden we nog dat de economie 7 miljard misliep door onbetaalde rekeningen. Twee jaar later is de situatie helemaal omgedraaid..”

Invoeren privacywetgeving kost miljarden

De nieuwe privacywetgeving – Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is vrijdag 25 mei ingevoerd. Het European Payment Report heeft bedrijven op Europees niveau gevraagd naar de kosten die gepaard gaan met de aanpassingen om te voldoen aan deze wet. In totaal zijn deze kosten voor heel Europa beraamd op 198 miljard. Per MKB onderneming kost het gemiddeld 8.000 euro. Daarnaast laat het onderzoek zien dat bijna een kwart (22%) van de Nederlandse bedrijven nog nooit van de AVG gehoord heeft.

Bedrijven zien niets in cryptomunten

Gevraagd werd ook naar het gebruik van cryptomunten zoals de Bitcoin, het onderzoek wijst uit dat dit nog weinig gangbaar is. 98% van de bedrijven accepteert geen betalingen in Bitcoins of andere cryptomunten. Slechts 2% accepteert ze al en nog eens 2% is dat maar van plan in de toekomst te zullen doen. 

Over Intrum 

Sinds eind maart 2018 zijn Intrum Justitia en Lindorff een bedrijf onder de naam Intrum. Met een geschiedenis die meer dan 100 jaar terug gaat werd Intrum, na de combinatie Intrum Justitia en Lindorff, in 2017 het grootste credit management bedrijf ter wereld. Intrum heeft kantoren in 24 landen in Europa. Met meer dan 8000 werknemers die zich inzetten om uw bedrijf een boost te geven en uw klanten terug te brengen naar een leven van duurzame uitgaven, is Intrum hier om u te helpen.